ütü ipuçları vileda

Ütü Nasıl Yapılır? Ütü Yapmayı Keyifli Hâle Getiren Püf Noktaları Nelerdir?


Ütü yapmak çoğumuz için en zahmetli ev işlerinden biridir. Her kıyafetin kumaş türüne göre farklı ütüleme teknikleri vardır. Ütü yapmanın püf noktalarını bilmek, bu zorlu görevi keyifli hâle getirir.

ütü pratik bilgiler vileda

Ütü Nasıl Yapılır? Hangi Kıyafet Kaç Derecede Nasıl Ütülenir?

Ütü yaparken pratik yöntemleri uygulamak ütüleme işini hızlandırarak kolaylaştırır. İlk olarak her kıyafetin kumaş türüne göre farklı ısı ayarında ütülenmesi gerektiğini unutmayın. Bunun için giysilerin iç kısmındaki etiket kısmından hangi tip kumaşlardan üretildiğini kontrol edebilirsiniz.

  • Pamuklu kumaşların ütü ısı ayarı: Ortalama 180 derecede yüksek sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz.
  • Keten kumaşların ütü ısı ayarı: Oldukça sert yapıdaki keten kıyafetlerinizi 200 - 220 derece ayarında ütüleyebilirsiniz.
  • Polyester - naylon kumaşların ütü ısı ayarı: Isıya duyarlı hassas kıyafetlerinizi 60 - 80 derecede, düşük ve orta sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz.
  • Yün - ipek kumaşların ütü ısı ayarı: Şekil alması zor olan hassas kumaşları 120 - 160 derece arasında ütüleyebilirsiniz.

Termostatlı ütülerde ısı ayarı noktalarla belirtilir. 120 dereceye kadar 1 nokta, 120 - 150 derece 2 nokta ve 200 dereceye kadar olan ısı aralığı 3 nokta ile gösterilir.

kolay takım elbise ütü vileda

Giysilerinizi daha kolay ütülemek için hafif nemliyken ütülemeyi tercih edebilirsiniz. Tamamen kurumuş kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için ütünün buharından ya da su spreyinden faydalanabilirsiniz. Peki zorlu kıyafetler en kolay şekilde nasıl ütülenir?

  • Gömlek nasıl ütülenir?

Gömlek ütülerken önce yaka kısımlarını ardından da sırasıyla kol ve ön ile arka kısımları ütüleyin. Ütünün buhar seviyesini kumaşın türüne ve kırışıklık seviyesine göre ayarlayın. Gömlek ütülerken çift çizgi olmaması için kat izlerine dikkat ederek eşit hizada ütü masasına yerleştirin. Katların belirgin olması için gerekirse 1 - 2 defa üzerinden geçin.

  • Pantolon nasıl ütülenir?

Pantolon ütülemeye başlamadan önce ilk olarak ceplerini dışarı çıkarıp ütüleyin. Ceplerin düğmeleri varsa ilikleyerek cep izi çıkmamasına dikkat edin. Ardından bel kısmını içten ve dışarıdan ütüleyin. Pantolonun bacak bölümünü ütülerken çizgileri birbirine paralel olacak şekilde üst üste getirin.   Pantolon ütülerken ileri geri hareketlerle değil, tek yönde düz şekilde ütüleme yapın. Son olarak kenar ve paça kısımlarına hem içerden hem de dışarıdan ütüleme işlemi yapın.

ütü yaparken dikkat edilmesi gerekenler vileda

Ütü Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ütü hataları; kıyafetlerinizin yıpranmasına, yanmasına veya kırışık kalmasına sebep olur. Jilet gibi ütülenmiş giysiler için bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir.

  • Ütü yaparken kıyafetlerinizi ısı sıcaklığına göre sıralayın. Önce düşük ısıdaki, ardından da orta ve yüksek sıcaklıkta ütüleme gerektiren kıyafetlerinizi ütüleyin. Böylelikle sürekli ütünün ayarını değiştirmek zorunda kalmazsınız.
  • Giysilerinizi etiket bilgisinde yazan kullanım talimatlarına uygun olarak yıkayın ve ütüleyin.
  • Kireç oluşumunu engellemek ve ütünüzün ömrünüzü uzatmak için su haznesinde saf su, ütü suyu ya da içme suyu tercih edin.
  • Çamaşırlarınızı yıkarken fazla kırışmaması için sıkma ayarını mümkün mertebe düşükte tutun ve silkeleyerek asın.
  • Ütünün yapışmaması için hassas kıyafetlerinizi ütülerken üzerine nemli bir kumaş serin. Yapışan ütü tabanını temizlemek için yumuşak bir bez yardımıyla beyaz sirke ya da karbonatlı limon karışımı ile nazikçe silin.
  • Ütünüz kireçlendiyse beyaz sirke, limon tuzu, limon, karbonat ya da buharlı ütü temizleyici gibi ürünlerden faydalanabilirsiniz. Kireçli ütü tabanını temizlerken deliklerine su kaçmamasına dikkat edin. Gerekirse bir kürdan yardımıyla deliklerdeki kireci açarak yumuşatın.
pratik ütü yapma önerileri vileda

Kolay Ütü Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Biriken çamaşırlar gözünüzde büyümesin. Ütü yapmayı kolaylaştıran yöntemlerle keyifle profesyonel ütü yapabilirsiniz.

  • Ütü yapmaya başlamadan önce sizi mutlu edecek bir müzik veya ilgilendiğiniz bir konuda bilgi veren bir video açın. Böylelikle ütü yaparken zihniniz iş yaptığınızı farketmez ve daha az yorulursunuz.
  • Ütü yapmayı kolaylaştırmak için çamaşırlarınızı yıkarken yumuşatıcı ya da beyaz sirke kullanın. Silkeleyip gerdirerek veya askı kullanarak asın.
  • Kurutma makinesi kullanıyorsanız içerisine 3 - 4 tane buz küpü atın.
  • Yıpranmaması ve parlama yapmaması için baskılı, nakışlı, koyu renkli ya da ısıya karşı hassas kumaşa sahip giysilerinizi tersten ütüleyin. Nemli ve ince bir tülbent ya da bez kullanmak da kıyafetlerinizi koruyacaktır.
  • Islak ütüleme kıyafetlerinize zarar verebilir. Nemli kalacak şekilde mutlaka kurutun. Giysilerinizi hafif nemli ütülemek kırışıklıkların daha kolay açılmasını sağlar.
  • Kalıcı iz kalmaması için lekeli kıyafetleri ütülemeyin. Öncesinde lekeyi tamamen temizlediğinizden emin olun.
  • Ütü yaparken giysilerinizin yıpranmaması için kuvvetle bastırmaktan ve dairesel hareketlerden kaçının. İnatçı kırışıklıklar için giysi yönüne doğru uzunlamasına ve buharla düz ütüleme yapın.
  • Ütülediğiniz kıyafetlerin yeniden kırışmaması için soğumadan hemen askıya asın.
  • Ütü masası satın alırken boyu ayarlanabilir, katlanabilen, ütü koyma yeri olan ve kaydırmaz ayaklı modelleri tercih edebilirsiniz.
vileda rapid ütü masası kılıfı

  • Ütü yapmayı kolaylaştıran en önemli püf noktası ısıyı yansıtan bir ütü masası kılıfı kullanmaktır. Her ne kadar rengarenk desenli kılıflar ilginizi çekiyor olsa da sıradan kılıflar etkili ütü yapmanızı sağlamaz. Ütü masanız için kalın ve yanmaz nitelikte bir örtü kullanmalısınız. Hızlı ve kırışıksız ütülemeyi garanti eden Vileda Rapid Metalik Ütü Masası Kılıfı, ütünün sıcaklığını kumaşa direkt yansıtarak ütüleme süresini kısaltır. Ayarlanabilir ipi ve sabitleme klipsi yardımıyla çoğu ütü masasına uyum sağlar. Vileda Rapid, kalın köpük dolgusu sayesinde ütü masanızın sert yüzeyinin kıyafetlerinize zarar vermesini engeller. Modern görünümlü metalize pamuk yüzeyi, hafif pürüzlü yapısıyla giysilerinizin kaymasını ve zarar görmesini engeller.
Vileda Temizlik

Vileda ailesi olarak ev işlerini kolaylaştırırken keyifli hâle getiren pratik çözümler sunmaya özen gösteriyoruz. Siz de uyguladığınız kolay ütü yapma tüyolarınızı Facebook veya Instagram'da @viledaturkiye hesabımızı etiketleyerek bizimle paylaşın, hayatı birlikte kolaylaştıralım. Vileda kullanıcısı okuyucularımıza sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

a brand of FREUDENBERG