ahşap zemin temizleme püf noktaları vileda

AHŞAP ZEMİNLER NASIL TEMİZLENİR?


Ahşap zemin temizleme püf noktalarını en doğru şekilde uygulayabilmek için ahşap zemin malzemesini bilmek ve buna uygun temizlik yapmak gerekir. Geleneksel iç mimari malzemesi olan ahşap; sağlıklı, dayanıklı ve kullanımı kolaydır. Aynı zamanda küresel ısınma ile iklim değişikliğine karşı çözümlerden biri olması sebebiyle de tercih edilen yüksek değerli bir zemin kaplama ürünüdür.

Modern ahşap zemin uygulamaları; neme, ısıya, aşınmaya ve kimyasallara karşı dayanıklı olduğu için uzun ömürlüdür. Doğal, sağlıklı ve çevre dostu olan ahşap zeminler; laminant parke, masif parke, lamine parke ve bambu parke gibi farklı malzemelerle uygulanabilir. Ahşap zeminlerin uzun ömürlü olması için doğru temizleme yöntemleri uygulanmalıdır.

ahşap yüzey temizleyicileri parke parlatma vileda

Ahşap Zemin Temizliğinde Hangi Temizlik Malzemeleri Kullanılır?

Genel ev temizliğinde püf noktalar merak edilir ve zaman zaman sıra dışı yöntemler dahi denenir. Ceviz ya da patatesle parkeleri parlatmaya çalışmak, bulaşık deterjanı ya da şampuan kullanmak gibi ahşap zeminlere zarar verebilecek kimyasallar denemek yer temizliğinde istenen sonuçları vermez. Peki kusursuz temizlik için ahşap zeminlerde hangi temizlik ürünleri kullanılmalıdır?

Kimyasal temizlik malzemelerinin kullanımı ahşap parkelere zarar verebilir. Ahşap zemin temizliğinde etkili sonuçlar almak için doğru ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Parkelerin çizilmesini ve yıpranmasını önlemek için sıvı arap sabunu, beyaz temizlik sirkesinin yanı sıra ahşap zeminler için özel olarak üretilmiş sıvı veya jel yüzey temizleyiciler kullanılabilir. Çamaşır suyu, kireç çözücü ve sert yüzeyli süngerler gibi aşındırıcı ürünler ahşap yüzeylerin temizliğinde kullanılmamalıdır.

Ahşap zeminleri temizlerken yüzey temizleyicinin yanı sıra 1-2 damla zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, jojoba yağı veya badem yağı kullanılabilir. Yağlar tek başına kullanılmamalı ve limon suyu veya beyaz sirke ile dengelenmelidir. Ahşap yüzeyleri parlatmak için doğal ve sağlıklı olan bu yöntem tercih edilebilir.

Cilasız ahşap yüzey temizliğinde ise nemli fakat ıslak olmayan bir mop veya paspas kullanılmalıdır. Temizlik ürünü olarak özel ahşap yüzey temizleyicilerden yararlanılabilir. Silme işleminin ardından kuru bir paspas veya mop ile parke yönüne doğru kurulama işlemi yapılması tavsiye edilir. Kaplamasız ahşap zeminleri sildikten sonra kurulamak için hem ıslak hem de kuru kullanılabilen mikrofiber Vileda Style Yer Temizlik Sistemi'nden yararlanabilirsiniz.

vileda turbo pedallı zemin temizlik seti

Ahşap Zemin Temizliğinde En Etkili Temizlik Araçları Nelerdir?

Ahşap yerlerin temizliğinde mop, paspas veya temizlik setleri kullanılabilir. Bezle yerleri silmek hem yorucu hem de dip köşe temizliği zorlayan eski bir yöntemdir. Aynı zamanda diz ve eklem ağrılarına hatta ilerleyen süreçte bel fıtığı gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir.

Yerleri süpürdükten sonra silme işlemine geçebilirsiniz. Ahşap zeminlerin temizliğinde klasik paspaslama yöntemini tercih edebilirsiniz. Vileda SuperMocio Temizlik Seti, dayanıklı ve az yer kaplayan özelliği ile ev temizliğini kolaylaştırır. Makinede 40-60 dereceye kadar yıkanabilen 3 farklı paspas ucu seçeneği ile esneklik sağlar. Klasik paspas ucu dışında  SuperMocio Mikrofiber Eco İp Paspas veya Mikrofiber Pamuk Paspas da tercih edilebilir. Mikrofiber paspaslar, ahşap zeminlerin yanı sıra tüm yüzeylerde hijyenik ve derinlemesine temizlik imkânı sunar. Vileda mikrofiber paspaslar, yüksek emicilik özellikleri ile ahşap zemin temizliğinde kurutma işlemini hızlandırır ve zorlu lekelerin dahi içeriğindeki mikrofiber lifler ile çizmeden fırçalayarak kolaylıkla çıkmasını sağlar.

Ahşap zemin temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası zeminin ıslak kalmamasıdır. Dakikada 1000'den fazla dönerek sıkma işlemi yapabilen Vileda Turbo Pedallı Temizlik Seti, 360 derece dönebilen üçgen paspas tasarımı ve uzayabilen sap kısmı ile dip köşe temizlik yapmanızı ve merdiven altı gibi alçak depolama alanlarında yer kaplamadan saklamanıza imkân verir. %100 mikrofiber paspas özelliği ile Vileda Turbo, ahşap zeminleri çizmeden tüm tozları, saç ve tüyleri toparlayarak derinlemesine temizlik sağlar.



Yerleri silmek için tüm zeminlerde kullanılabilen temizlik aparatlarından da yararlanabilirsiniz. Günlük yer temizliğinde pratik ve kolay kullanım imkânı sunan spreyli mopları tercih edebilirsiniz. Vileda 1-2 Spray Max Mop, çift taraflı PowerZone mikrofiber ped yapısı ile aynı sürede 2 katı yeri temizlemenizi sağlar. Kırmızı lifleri saç, tüy ve tozları toplarken nazik fırçalama özelliğine sahip olan beyaz mikrofiber lifler, ahşap zeminleri çizmeden lekelerin tamamen çıkmasını sağlar. Sprey mopa entegre olan haznesine su ve ahşap yüzey temizleyici ekleyerek kova doldurup boşaltmakla uğraşmadan hızlıca temizlik yapabilirsiniz. Püskürtme haznesi tetikleme sistemi ile çalışır ve herhangi bir pil kullanımı gerektirmez. 180 derece dönebilen başlığı sayesinde yatak, baza, koltuk ve dolap altı gibi ulaşılması zor yerleri bile kolaylıkla silebilirsiniz. Özellikle çalışan ya da vakti olmayan kişiler için gündelik temizliği hızlandıran pratik bir aparat olan Vileda 1-2 Spray Max’in mikrofiber pedini 60 dereceye kadar makinede yıkayabilirsiniz.

vileda turbo pedallı temizlik seti ahşap yüzey

Ahşap Zemin Temizliğinde Püf Noktaları Nelerdir?

Laminant parke, masif parke veya bambu parke gibi tüm ahşap zeminlerin temizliğinde en önemli püf noktası zeminin ıslak kalmamasıdır. Kullanılan temizlik ürünleri ve temizlik aparatları ahşap zemini çizmeyecek nitelikte olmalıdır. Ahşap yerlerin kabarmasını ve aşınmasını önlemek için sert kimyasallar kullanılmamalıdır.

Ev kaç günde bir temizlenmeli, yerler ne sıklıkla silinmeli diye merak ediyorsanız bunun cevabı yaşam alışkanlıklarınıza bağlı olarak değişir. Evde durma sıklığınız ve yaşayan kişi sayısına bağlı olarak evin tozlanma süresi değişkenlik gösterir. Her gün mop ile zeminlerin üzerinden geçebileceğiniz gibi haftada 2-3 defa yerleri silerek de tozların birikmesini önleyebilirsiniz. Bebek sahibiyseniz, evcil hayvanınız varsa ya da alerji hastasıysanız sık sık zemin temizliği yapmanız faydalı olacaktır.

Yerleri düzenli olarak silerek dezenfekte etmek bakteri ve mikropların üremesini engeller. Aynı zamanda alerjik reaksiyonların oluşumunu önler ve alerji hastalarının şikâyetlerini azaltır. Özellikle ahşap zeminlerin düzenli temizlenmesi, toz ve kirlerin birikerek parkelerde mikro çizikler oluşturmasını önler. Bunun yanı sıra, düzenli ahşap zemin temizliği parkelerinizin ilk günkü gibi parlak ve canlı durmasını sağlar.

Ahşap zeminleri en iyi temizleme yöntemi, odanın en ucundan başlayarak soldan sağa ve sağdan sola şerit çekme metoduyla silme işlemi yapmaktır. Bu sayede süpürgeden arda kalan tozları dahi toplayarak kusursuz bir temizlik yapabilirsiniz. Zemin temizliğine başlamadan önce süpürgeliklerin tozunu almanız da yerleri silerken partiküllerin sildiğiniz alana uçmasını önleyecektir. Yerleri silerken odayı zihninizde bölümlere ayırarak sıklıkla paspası veya mopu yıkamanız da tozların oradan oraya sürüklenmesini engeller. Çok kirli zeminleri 2 defa silebilir ve her seferinde yeni su ile temizlik yaparak derinlemesine hijyen sağlayabilirsiniz. Yerleri sildikten sonra ahşap zeminlerde Vileda Style Mop ile kurulama işlemi de yapabilirsiniz.

Vileda Temizlik

Hem günlük ev temizliğinde hem de dip köşe temizlik günlerinde Vileda ailesi olarak hızlı, pratik ve kolay kullanımlı çözümlerimizle hayatınızı kolaylaştırmaya özen gösteriyoruz. Ahşap zeminler dahil tüm yer temizliği ürünlerimizi buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz. Ahşap zeminlerin temizliğinde uyguladığınız farklı yöntemler varsa Facebook veya Instagram hesabınızdan @viledaturkiye’yi etiketleyip bizimle paylaşın, temizliği birlikte kolaylaştıralım. Vileda kullanıcısı okuyucularımıza sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

a brand of FREUDENBERG