derz aralarını beyazlatma vileda

DERZ ARALARINI BEMBEYAZ YAPAN PÜF NOKTALARI NELERDİR?


Derz; yüzey kaplamasında kullanılan seramik, mermer ya da cam fayans gibi döşemelerin arasını dolduran bir çeşit dolgu malzemesidir. Eskiden genellikle beyaz derz harcı kullanılır ve zamanla siyahlaşarak fayans temizliğini zorlu hâle getirirdi. Günümüzde ise krem, kahverengi, mavi, antrasit ve siyah gibi pek çok derz dolgu rengi seçeneği bulunuyor. Hangi renkte olursa olsun derz temizliğini düzenli olarak yapmak gerekiyor. Aksi takdirde koyu renk derzlerde dahi zamanla renginde soluklaşma ve kireçlenme sonucunda beyaz lekelenmeler oluşur.

derz arası temizleyici vileda

Derz Araları Nasıl Temizlenir? Hangi Temizlik Malzemeleri Kullanılır?

Derz araları düzenli temizlenmediği takdirde zamanla kararak kirli bir görüntü oluşturur. Hatta küflenmesi bile söz konusudur. Derz aralarının ilk günkü gibi bembeyaz kalması için püf noktalarını uygulayarak aşındırmadan hijyenik bir görüntü elde edebilirsiniz. Her renk derz dolgusu için evdeki malzemeler yeterlidir.

  • Karbonat, sirke ve limon suyu ile derz temizliği: Karbonatı su ile macun yapabilir, sirke ya da az miktarda çamaşır suyu ile karıştırarak derz aralarını beyazlatabilirsiniz. Beyaz temizlik sirkesini fısfıs şişesine doldurarak karbonatlı suyla yaptığınız macunun üzerine de sıkabilirsiniz. Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
  • Kimyasal temizleyicilerle derz temizliği: Kararmış derz aralarını beyazlatan çözümler arasında kireç çözücü, mavi su, çamaşır suyu, cif ve hatta tuz ruhu gibi kimyasal deterjanlar da bulunur. Mermer gibi doğal taşlarla kaplanmış fayansların derz aralarını temizlerken ağır kimyasal kullanmak, derz dolgusunu aşındırarak ömrünü kısaltabilir ve renk kaybına neden olabilir. Bunun yerine nötr PH özelliğine sahip profesyonel derz temizleyicileri tercih edebilirsiniz.
  • Derz kalemi ile fayans aralarını yenilemek: Yapı marketlerden bulabileceğiniz derz kaleminin uygulanması biraz incelik gerektirir. Fayans arası boyama kalemi olarak da bilinen derz kalemi satın alırken antibakteriyel özellikte olmasına dikkat edin. Derz aralarını kalemle boyadıktan sonra taşan yerleri bir bez yardımıyla silin ve birkaç saat kurumaya bırakın.
aşındırmadan derz temizliği vileda

Derz Aralarını Temizlemeyi Kolaylaştıran Püf Noktaları Nelerdir?

Derz aralarını temizlerken hem aşındırmamak hem de sağlığınızı riske atmamak için dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Derz temizliği ipuçlarını uygulayarak kararmış fayans aralarını hızlı ve kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz.

  • Temizliğe başlamadan önce ellerinizi kimyasallardan korumak için mutlaka bir temizlik eldiveni kullanın. Cildiniz hassas ise ekstra emici Comfort Extra'yı ya da Extra Sensation'ı tercih edebilirsiniz.
  • Tüm yüzeyi temizlemeden önce hazırladığınız karışımı küçük bir bölgede deneyerek olumsuz sonuçlarla karşılaşma riskini ortadan kaldırın.
  • Beyaz dışında farklı renkteki derz aralarını temizlerken kimyasal ağartıcıları kullanmaktan kaçının. Bunun yerine doğal malzemelerle hazırlayıp bol suyla seyrelttiğiniz temizleyicileri kullanın.
  • Evde hazırladığınız doğal karışımların derz aralarına daha iyi nüfuz etmesi için ovalarken Vileda'nın temizlik süngerlerinden faydalanabilirsiniz.



  • Deterjan kullanmadan sadece birkaç damla suyla bile derz aralarındaki lekeleri silgi süngerle yok edebilirsiniz. Vileda Miraclean Silgi Sünger, inatçı kireç lekelerini ve çıkmaz bu diye düşündüğünüz tüm izleri aynı bir silgi gibi silerek fayanslarınızı parlatmaya yardımcı olur.
  • Sararan derz aralarını beyazlatmak için diş fırçası kullanabilirsiniz. Bu hususta sert fırçalama yapmamanız önemlidir. Aksi takdirde fayans arasındaki dolgu malzemesi aşınarak kötü bir görüntü oluşturur.
  • Fayansla kaplanmış banyo, mutfak ve balkonlarınızın derz aralarını temizlerken ultra hassas fiber kıl yapısına sahip Vileda 3 Action 1 Temizlik Fırçası ile hafifçe fırçalama yapabilirsiniz.
  • Derz aralarını temizledikten sonra mutlaka bol su ile durulamalısınız.
  • Temizlik sonrası kurulama işlemi için mikrofiber bez kullanabilir, ardından kalıntı ve kirleri arındırarak tam hijyen sağlamak için temizlik seti ile üzerinden geçebilirsiniz.
  • Derz aralarını temizlediğiniz hâlde istediğiniz hijyeni yakalayamadıysanız profesyonel yardım alabilir ya da dolgu malzemeleri ile yenileme işlemi yapabilirsiniz.
  • Derzleri temizledikten sonra fayansınıza uygun bir sızdırmazlık maddesi kullanarak kararmalara karşı önlem alabilirsiniz.
  • Fayansların pırıl pırıl parlaması için size az bilinen bir tüyo daha verelim. Durulama işleminden sonra çok az miktarda yumuşatıcı eklediğiniz su, bulaşık makinesi parlatıcısı ya da cam spreyleri ile silmeyi deneyin. Bu aşamada aynı bir cam bezi gibi parlatma işlevi gören Vileda Actifibre ile kurulayarak daha hızlı sonuç alabilirsiniz.
Vileda Temizlik

Vileda ailesi olarak temizliği kolaylaştıran pratik çözümler sunmaya özen gösteriyoruz. Derz aralarını temizlerken kullandığınız farklı yöntemler varsa Facebook veya Instagram'da @viledaturkiye hesabımızı etiketleyerek bizimle paylaşın, temizliği birlikte kolaylaştıralım. Vileda kullanıcısı okuyucularımıza sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

a brand of FREUDENBERG