tatil öncesi ev temizliği vileda

Tatile Çıkmadan Önce Evde Yapılması Gerekenler Listesi


Uzun zamandır heyecanla beklediğimiz yaz mevsimi en sonunda geldi. Bütün bir yılın yorgunluğunu atmak için tatil planları yapmaya başladık. Bazılarımız gönlünce eğlenmek bazılarımız da hem zihnini hem de bedenini dinlendirmek için şimdiden gün sayıyor. Her ne kadar tatil ve seyahat rotaları planlamak keyifli olsa da öncesinde yapılması gerekenler ile dönüşte biriken işler insanı strese sokuyor. Sendromsuz tatil için yola çıkmadan önce evde yapılması gereken temizlik ve düzen rutinlerini sizler için listeledik.

vileda ile tatilde temizlik

Tatil Dönüşü Tertemiz Bir Evde Keyif Yapmak İçin İpuçları

Yolculuk yapmak keyifli olduğu kadar yorucu da bir faaliyet. İster birkaç günlük olsun ister uzun dönemli, tatil sonrası eve döndüğümüzde o tatlı yorgunluğun üzerine bir de temizlik yapmak tüm güzel enerjimizi olumsuz yönde etkiler. Tatil dönüşü sendromu yaşamamak ve normal hayata daha kolay adapte olabilmek için yola çıkmadan önce evi düzenli ve temiz bırakmak gerekir.

  • Hayattaki mottonuz en zorlu işleri yaparken dahi keyif almak olsun. "Bir önce tatile gitmek istiyorum." diyerek kendinizi strese sokmayın. Evinizi düzenlerken "Döndüğümde mis gibi bir evde ve güzel bir kahveyle yorgunluğumu atıp keyif yapacağım." diyip algınızı değiştirirseniz yapılacak işler de gözünüzde büyümez. Doğru temizlik yardımcıları, oda oda yapılacaklar listesi ve güzel bir müzik ya da size iyi gelen bir video yayın ile keyif alarak kolayca işleri bitirebilirsiniz.
  • Evi temizlemeye başlamadan önce bavullarınızı hazırlayın. Böylelikle hem geride bir şey unutmamış olursunuz hem de kalan eşyaları düzenlemeniz kolaylaşır.
  • Yaz tatilinde güneşe daha fazla maruz kalırız. Bu da cildimizi hassaslaştırarak kuruluk ve güneş lekesi gibi cilt sorunlarına daha meyilli olmamıza sebep olur. Tatil öncesi temizliğe başlamadan önce mutlaka temizlik eldiveni kullanmalısınız.
  • Eğer 3 - 4 ay gibi uzun süreli tatile çıkacaksanız, cam bezi ile hızlıca pencerelerin tozunu alırsanız hem aralardan eve toz girmesini azaltırsınız hem de dönüşte işiniz kolaylaşır.
  • Halı ve yollukları yıkamaya verin. Tamamen kuruduktan sonra muşamba ya da çarşaf ile sararak temiz bir yere kaldırın.
yaz tatili bahar temizliği

  • Buzdolabını boşaltın, dondurucu dahil her yerini temizledikten sonra fişini çekerek kapısını hafif aralık bırakın. Kısa süreli tatile gidecekseniz buzluğa konulabilecek gıdaları streç film ya da alüminyum folyo ile sararak muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabı satın alırken gıdaları minimum sıcaklıkta tutan özelliğe sahip tatil modu olanları seçmek de işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Kırıntı ve yemek artıkları, haşereler için âdeta bir davet niteliğindedir. Döndüğünüzde bu sorunla uğraşmamak için bulaşıkları yıkayın, mutfak tezgahını, ocağı ve fırını kolay leke çıkarma özelliği olan bir temizlik bezi ile temizleyin.
  • Garaj ya da kileriniz var ise kontrol etmeyi unutmayın. Kilerdeki baklagillerin içerisine 1 - 2 tane defne yaprağı koyarsanız böceklenmesini önleyebilirsiniz.
  • Yağ kalıntısı birikmiş tencere ve tavalarınızı kir sökücü etki gösteren bir sünger ile ovalayıp yıkadıktan sonra kaldırın.
  • Koltuk, sandalye ve tozlanmaya meyilli eşyalarınızın üzerine örtü serin.
  • Zaman içerisinde tozlanabilecek kıyafet, nevresim ve örtüleri yıkayarak dolaba kaldırın. Ütüden zaman kazanmak için ısıyı yansıtan bir ütü masası örtüsü kullanın.
  • Evin genel tozunu aldıktan sonra banyoyu da es geçmeyin. Lavabo, duşakabin ve tuvaletin temiz olduğundan emin olun. Giderleri kapatmanız da haşere ve kötü kokuları engelleyecektir. Bunun için dekoratif gider kapaklarını kullanabilirsiniz.
  • Genel düzeni sağladıktan sonra dip köşe tüm evi iyice süpürün. Ardından sprey mop ya da paspas ile yerleri viledalayın.
tatil sendromu temizlik düzen

  • Tatile çıkmadan önce yapmanız gereken son birkaç şey daha var. Mis gibi kokan evinizi son bir kez daha kontrol edin. Tüm çöpleri toplayın ve büzgülü çöp poşetine koyarak dışarı atın.
  • Bitkileriniz var ise sulamayı unutmayın. Aklınızın geride kalmaması için zamanlayıcı özellikte otomatik sulama sistemlerini tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde bahçeniz var ise yabani otları temizleyip çimleri biçmeyi unutmayın. Siz yokken bitkilerinizle ilgilenecek biri ile anlaşırsanız, bahçede kahve keyfi yaparak tatil dönüşü tüm yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
  • Evcil hayvanlarınızı yanınızda götüremiyorsanız bir yakınınıza ya da hayvan otellerine bırakmayı ihmal etmeyin.
  • Elektronik eşyaların fişlerini prizden çekin, tesisat vana ve şalterlerini kapatın. Kapıların kilitli, camların ve ışıkların kapalı olduğundan emin olun. Varsa alarmınızı aktif hâle getirin.
  • Değerli eşyalarınızı evde bırakmayın; yanınıza almak, güvendiğiniz birine bırakmak ya da banka kasası kiralamak dönüşte kötü bir tabloyla karşılaşmanızı önleyecektir.
  • Dolu bir posta kutusu uzun zamandır evde olmadığınız izlenimi vereceğinden yola çıkmadan önce posta kutunuzu da boşaltmayı unutmayın.
  • Acil durumlar için yakınlarınızdan birine anahtar bırakabilirsiniz. Bu sayede "Ütünün fişini çektim mi acaba?" ya da "Çiçekler kurumuş mudur?" gibi dertleriniz olmadan tatilin keyfini çıkarabilirsiniz.
tatil öncesi ev temizliği vileda

Tatil öncesi evde yapılacaklar listesini tamamladığınıza göre artık yolculuğa çıkmaya hazırsınız. Nasıl ki hayat, sonsuz gibi görünen ufka doğru yol aldığımız büyüleyici ve gizemli bir serüven ise, bu yolda yapılacakların ve temizleneceklerin de sonu yok. Tam da bu sebeple, tamamlanmayan listeler ya da temizlenmesi gerekenlerin canınızı sıkmasına, aklınızı meşgul etmesine izin vermeyin. Daha yola çıkmadan dönüşte yapacaklarınızı düşünüp enerjinizi düşürmeyin. Olduğu kadar yol alın ve bazen planlar istediğiniz gibi gitmediğinde hayatın size sürpriz yapmasına izin verin. Vileda ailesi olarak sevdiklerinizle mutlu anılar biriktirdiğiniz, kalbinizin bulutların üstünde uçtuğu ve ruhunuzun yenilendiği keyifli bir tatil dileriz…

a brand of FREUDENBERG