mutfak dolabı temizliği

Mutfak Dolaplarını Kolay Temizlemenin Püf Noktaları


Mutfak dolapları; yemek yaparken sıçrayan yağlar ve yemek buharından dolayı zaman içerisinde kirlenir. Biriken yağ kalıntılarını ve inatçı lekeleri gördükçe temizlemeyi erteleriz. Mutfak dolaplarına zarar vermeden vakitten kazandıran püf noktaları ile temizliği kolaylaştırabilirsiniz.

vileda mutfak dolap çekmece temizlik tüyoları

Adım Adım Mutfak Dolabı Temizliğine Dair İpuçları

Mutfak dolaplarına el atmadan önce işinizi kolaylaştıran tüyoları okuyarak gözünüzde büyüyen temizliği hızlı bir şekilde bitirip keyif yapabilirsiniz.

  • İlk olarak dolap içlerini boşaltın. Gerekirse bulaşıkları yıkayın, tozlanmış eşyaları silin ve tekrar yerleştirmeden önce temiz olduğuna emin olun.
  • Dolap örtüsü, kağıt ya da kaydırmaz tabanlık kullanıyorsanız onları da çıkarın ve temizleyin.
  • Dolap içlerinde çok fazla kırıntı varsa elektrik süpürgesiyle hızlıca temizleyebilirsiniz. Ön aşamada tozları almak için bez, tüy toplayıcı rulo ya da toz alma fırçası kullanabilirsiniz.
  • Mutfak dolaplarını silmeyi kolaylaştıran en önemli püf noktası doğru temizlik bezini seçmektir. Leke çıkarma ve tozları hapsetme özelliği olan mikrofiber bezler, inatçı yağ kalıntılarını dahi çizmeden kolaylıkla çıkarmanızı sağlar. Özellikle koyu renkli dolaplarda su lekesi kalmaması için mikrofiber bezleri tercih etmelisiniz. Cam kapaklı dolaplarınızda iz kalmaması için cam bezi ve cam temizleyici ürünler de kullanabilirsiniz. (Mikrofiber bezlerin diğer bezlerden farkını ve kullanım tüyolarını öğrenmek için buraya tıklayın.)
  • Mutfak ya da evin tüm bölümlerinin temizliğinde cilt ve tırnak sağlığınız için mutlaka temizlik eldiveni kullanmalısınız.
  • Mutfak dolaplarını silerken en üst dolap ve raflardan başlayarak sırayla aşağı doğru inin. Önce dolap içlerini ardından dolap kapaklarını temizleyin. Çok ıslak olmayan nemli bir bezle ve dairesel hareketlerle silin. Mikrofiber bezlerle silerseniz ekstra kurulama işlemi yapmanız gerekmez. Gereğinden fazla ıslak silme işlemi yaptıysanız sünger bez ile kurulayabilirsiniz.
vileda ile mutfak temizliği

  • Ahşap gibi özen gerektiren mutfak dolaplarınızı temizlerken çizmeden temizleyen mikrofiber bez ve temizlik süngerleri kullanın.
  • Çok yağlı ya da kirli mutfak dolaplarını temizlerken krem temizleyici ya da profesyonel yağ sökücü kullanabilirsiniz. Yine de mümkün mertebe doğal temizlik malzemeleri kullanmanızı öneririz. Kimyasal temizlik malzemesi kullanırsanız sonrasında mutlaka durulama ve kurulama işlemi yapın.
  • Özellikle akrilik, lake ya da ahşap mutfak dolaplarınızın çizilmemesi ve yıpranmaması için aşındırıcı kimyasal temizlik ürünü, fırça ve tel sünger gibi malzemeler kullanmaktan kaçının. Aynı şekilde dolap kulplarını silerken de sadece doğal temizlik malzemeleri ve mikrofiber bez kullanın.
  • Silme işlemi bittikten sonra dolaplarınız kuru olsa dahi bir süre havalandırın.
  • Mutfak dolaplarının zaman içerisinde sararmasını, kirlenmesini ve yağ kalıntılarının birikmesini önlemek için dolap kapaklarının dış kısmını haftada 1, dolap içlerini ise 2 - 3 ayda bir düzenli aralıklarla temizlemeniz gerekir.
mutfak dolabı temizleme vileda bez sünger

Mutfak Dolapları Ne ile Silinir?

Mutfak dolaplarını hızlı ve kolay bir şekilde temizlemek için doğru ürünleri ve etkili temizlik malzemeleri kullanmak gerekir. Bu hususta hem hazırlanan temizlik suyu ve leke çıkarıcılar hem de kullandığımız bez ve süngerler, külfet gibi gelen bu işi keyifle bitirmenizi sağlar.

  1. Mutfak dolabı temizlik suyuna ne konur, nasıl hazırlanır?

Mutfak dolaplarını silerken kimyasal temizleyici kullanırsanız sonrasında mutlaka sirkeli su ile durulayarak kimyasallardan arındırmalısınız. Hem sağlıklı hem de etkili temizlik için doğal malzemeleri tercih edebilirsiniz. 5 litre suya arap sabunu, bulaşık deterjanı, rendelenmiş beyaz sabun, karbonat, temizlik sirkesi, mayi sabunu, cam temizleyici ya da bitkisel sıvı sabun gibi temizlik malzemelerinden birini seçerek az miktarda ekleyin. Hem cildinize hem de dolaplarınıza zarar vereceği için çamaşır suyu gibi aşındırıcı temizlik malzemelerini kullanmaktan kaçının. Tahriş, egzama gibi cilt hastalıklarına sebebiyet vermemek ve zehirlenme vakası yaşamamak için hiçbir zaman malzemeleri karıştırmayın. Mutfak dolaplarındaki inatçı lekeleri temizlemek için az miktarda karbonatı su ile karıştırıp macun yaparak kalıntıların üzerinde 10 dakika bekletin ve ardından sirkeli su ile durulayın.

vileda mutfak mikrofiber bez çizmez sünger

  1. Mutfak dolabı temizliğini kolaylaştıran temizlik ürünleri nelerdir?
  • Mutfak dolapları için en ideal temizlik bezi, özel kabartma dokusu ile hassas yüzeylerdeki zor lekeleri dahi çizmeden ve iz bırakmadan temizleyen Vileda Actifibre mikrofiber bezdir.
  • Ahşap, lake, alüminyum ve PVC vb. tüm yüzeylerde ıslak, kuru ya da nemli kullanıldığında %100 mikrofiber yapısı ile tüm lekeleri çıkararak parlatan Vileda Mikrofiber Colors Bezler de mutfak dolabı temizliğini zahmetsiz bir şekilde bitirmenize yardımcı olur.
  • Klasik sarı bezden vazgeçemeyenlerdenseniz mikrofiber içerikli olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde sildiğiniz yerlerde iz, hav ve leke kalacaktır. Vileda'nın %30 mikrofiber yapıya sahip tırtıklı sarı bezini ya da klasik sarı bezlerini tercih edebilirsiniz.
  • Mutfak dolaplarındaki çıkmayan yağ kalıntılarını çizmeden ovalamak için Vileda Power Inox Pad Sünger ya da Teflon onaylı Vileda Ultra Çizmez Sünger kullanabilirsiniz.
  • Küçük çocuklarınızın mutfak dolaplarına yaptıkları karalamaları herhangi bir kimyasal kullanmadan temizlemek için Vileda Miraclean Silgi Sünger'i hafifçe ıslattıktan sonra aynı bir silgi ile siler gibi tamamen çıkarabilirsiniz.
  • Temizlik bittikten sonra tozlanan ve ıslanan yerleri Vileda Universal ya da Vileda Turbo Pedallı temizlik setleri ile silmeyi ihmal etmeyin ki, tertemiz dolaplarınıza toz uçuşmasın.
Vileda Temizlik

Vileda ailesi olarak mutfak temizliğinde pratik çözümlerimizle hayatınızı kolaylaştırmaya özen gösteriyoruz. Genel temizlik tüyoları için buraya tıklayarak blogumuzu ziyaret edebilirsiniz. Mutfak dolapları temizliğinde uyguladığınız farklı yöntemler varsa Facebook veya Instagram hesabınızdan @viledaturkiye’yi etiketleyip bizimle paylaşın, temizliği birlikte kolaylaştıralım. Vileda kullanıcısı okuyucularımıza sağlıklı ve keyifli günler dileriz.

a brand of FREUDENBERG